18.4.12

τραγωδία και κάθαρση

Όταν υπάρχει τραγωδία πρέπει να υπάρξει και κάθαρση. Η τραγωδία είναι η κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και η κάθαρση αφορά και την τιμωρία των υπευθύνων. Τα εξιλαστήρια θύματα που προσφέρονται αυτό το διάστημα, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που υπήρχε, όπως δείχνουν και ότι είναι θέμα βούλησης ο εντοπισμός αυτών που κακοδιαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα ή προχωρούν σε παράνομο πλουτισμό.
Το κύριο  όμως είναι η αλλαγή του μοντέλου που λειτουργούσε η Ελληνική κοινωνία, του τρόπου που(δεν) ήταν δομημένοι οι θεσμοί της, αλλά και ευρύτερα κατεστημένων νοοτροπιών, του πελατειακού τρόπου λειτουργίας των κυβερνώντων κομμάτων, της εξυπηρέτησης κρατικοδίαιτων οικονομικών συμφερόντων, ώστε κρατώντας τις κατακτήσεις της δημοκρατίας των τελευταίων δεκαετιών και δεν ήταν λίγες, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία των πολιτών, ισονομίας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, αλλά και ικανής οικονομικά και πολιτικά, να σταθεί αποτελεσματικά στον παγκοσμιοποιημένο και  ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο μας.
Οι πολίτες ξέρουν ότι διαθέτουν ένα κυρίως όπλο αυτή την περίοδο. Την ψήφο τους. Απ' ότι λένε όλα τα στοιχεία, η αποχή θα είναι μειωμένη, ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει. Δεν γίνονται διαδηλώσεις, μεγάλες συγκεντρώσεις και αυτό δεν είναι ένδειξη ότι έχει αλλάξει κάτι στα αισθήματα ή στις προθέσεις τους. Φοβούνται μη γίνει κάτι "στραβό" και δοθεί η ευκαιρία αναβολής των εκλογών.
Το παλιό θα αλλάξει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Υπάρχει μια διαδικασία μαζικής χειραφέτησης από πατροπαράδοτες εξουσίες. Η χειραφέτηση σημαίνει ωρίμανση, ενηλικίωση, που γίνεται και μέσα από αναταράξεις. Οι οπαδοί, οι ακόλουθοι, γίνονται ενεργοί πολίτες, που θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Δεν βρίσκονται εύκολα ποίμνια. Εξάλλου ο πελατειακός τρόπος λειτουργίας στις συνθήκες της κρίσης έχει δυσκολέψει πολύ.
Σε κάθε αλλαγή υπάρχουν φυσικά και κίνδυνοι και αναταράξεις που μπορεί να πάνε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί φόβητρο για να μην αλλάξει τίποτε και να συνεχίσουμε αμέριμνοι κάτω από την ηγεσία αυτών που με  δική τους κύρια ευθύνη μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε, που και στα δυόμισυ χρόνια της κρίσης έδειξαν ότι δεν αλλάζουν νοοτροπίες. Ο χειρισμός με σύνεση και επίγνωση των κινδύνων που υπάρχουν, μπορούν να δημιουργήσουν τις λύσεις για μια νέα πορεία της χώρας. 
Χωρίς φόβο. Με πάθος και γνώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: