15.2.12

Health Daily. Δαπάνη φαρμάκου: Κυριαρχεί η διαφθορά και η αδιαφάνεια.

Δημοσίευμα των Financial Times για την Ελλάδα.(από το ygeianet)

Με τον τίτλο "η Ελλάδα αγωνίζεται να χαλιναγωγήσει την ιατρική υπέρβαση", η εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας τις αδικαιολόγητες σπατάλες του παρελθόντος, καθώς και τη δυσχερή σημερινή κατάσταση μέσα στην οποίαν γίνεται προσπάθεια για περιστολή των δαπανών. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα για ένα μεγάλο διάστημα αποτελούσε μια ασυνήθιστα μεγάλη αγορά φαρμάκων. Το υψηλό επίπεδο δαπανών  στον τομέα των φαρμάκων για την Ελλάδα συνεχίζεται και αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας, σε μια περίοδο που γίνονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να χαλιναγωγηθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Το περασμένο έτος το Ελληνικό κράτος, καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς της υγειονομικής περίθαλψης, ξόδεψαν 4 δις ευρώ μόνο σε φάρμακα, ποσό που αποτελεί το 2,4% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη εκβιομηχανισμένη χώρα, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτό ήταν το διπλάσιο από αυτό της Μ. Βρετανίας. Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα κατά κεφαλή φάρμακα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

"Ήταν ένα συνεχιζόμενο πάρτυ", δηλώνει ο Ν. Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, περιγράφοντας το προσοδοφόρο σύστημα που κανείς δεν ήθελε να τελειώσει. Μια μεγάλη αλλά χαοτική ιατρική υποδομή, ξεκίνησε ήδη από το 1970 και μετά. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο αριθμός των χονδρεμπόρων φαρμάκων, των γιατρών και των φαρμακοποιών κατά κεφαλήν ήταν κατά πολύ ο μεγαλύτερος μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Δεν υπήρχε ούτε οδηγός για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα φάρμακα, ούτε συστήματα που να αξιολογούν την αποτελεσματικότητά τους.
Οι χαμηλοί μισθοί δημιούργησαν ένα πειρασμό για τους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους συνταγογραφώντας υπέρμετρα. Η διαφθορά παραμένει διαδεδομένη, σύμφωνα με τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, ενώ άμεση είναι και η δωροδοκία από τους προμηθευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φάρμακα με προστατευμένη ευρεσιτεχνία, πωλήθηκαν στο Ελληνικό σύστημα υγείας σε μεγάλες ποσότητες, σε τιμές που είναι σχετικά χαμηλές σε σύγκριση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια από τις συνέπειες ήταν τα περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ σε "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, όπου αγοράστηκαν φθηνά από Έλληνες φαρμακοποιούς και μεταπωλήθηκαν στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε τους τελευταίους μήνες στο συγκεκριμένο φαινόμενο απαγορεύοντας τις πωλήσεις προς το εξωτερικό ορισμένων φαρμάκων, εφόσον οι εγχώριες προμήθειες είχαν εξαντληθεί.
Μόλις οι ευρεσιτεχνίες των φαρμάκων λήξουν, η έλλειψη οποιασδήποτε υποχρέωσης για τους Έλληνες γιατρούς προκειμένου να συνταγογραφούν φθηνότερα φάρμακα οδηγεί και πάλι στην συνταγογράφηση πρωτοτύπων, τα οποία ακόμη αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου των συνταγογραφήσεων στην Ελλάδα, σε σύγκριση με το λιγότερο από το 30% στην Γερμανία. Επιπλέον τα γενόσημα πωλούνται σε σχετικά ηψηλές τιμές, με πολύ χαμηλές εκπτώσεις σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα ευρεσιτεχνίας. Ακόμη και μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, αυτά είναι μόνο κατά ένα τρίτο φθηνότερα, όταν στην Μ. Βρετανία ισχύουν για τα γενόσημα κατά 90% φθηνότερες τιμές.

  Πηγή:  ygeianet

Δεν υπάρχουν σχόλια: