10.4.11

"προχωρωντας και αναθεωρωντας". του Νικου Μπιστη


Εγινε χθες στη Θεσσαλονίκη παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπίστη, “προχωρώντας και αναθεωρώντας”, που αποτελεί μια ανασκόπηση στα τελευταία σαράντα χρόνια της ιστορίας μας, απο ένα πρόσωπο με οξύ και θαρραλέο πνεύμα, που έπαιξε ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και στη μεταπολιτευτική μας πορεία, με μια πραγματικά απολαυστική γραφή, με μαρτυρίες για πρόσωπα και πράγματα, με χιούμορ και μεγάλες δόσεις αυτοσαρκασμού.
Διάλεξα ένα πολύ σύντομο απόσπασμα, απο την κατάληψη της Νομικής στη διάρκεια της δικτατορίας, τον Φεβρουάριο του 73.

..Απο τον Διονύση κρατάω, πάνω απ' όλα, τη συνεργασία μας στην κατάληψη της Νομικής. Την πρώτη μέρα της κατάληψης, προς το απόγευμα, κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα έμπαιναν μέσα. Κάναμε λοιπόν, μαζί με τον Λάζο, τον Βερνίκο και τον Παρασκευόπουλο, μια επιθεώρηση στις εισόδους.
 Στην πόρτα της οδού προς τη Σίνα, ο Διονύσης, κρατώντας ένα ρόπαλο μεγαλύτερο απο το μικρό του μπόι, παρουσιάσθηκε σχεδόν στρατιωτικά και ανέφερε χαμογελώντας: “Ευπειθώς αναφέρω, είμαστε έτοιμοι”. Και συμπλήρωσε χαμηλόφωνα στο αυτί μου: “Αν συμφωνείτε, θα κρατήσω την πόρτα μέχρι να τελειώσει η κατάληψη”. Δεν συνηθίζεται σταλινικοί να δίνουν θέσεις ευθύνης σε αναθεωρητές ή τροτσκιστές, αλλά εδώ είχαμε να κάνουμε με το Διονύση, τον πρώτο μου καθοδηγητή και φίλο. Ήξερα καλά ότι πρώτα θα έπεφτε εκείνος και μετά οι μπάτσοι θα πατούσαν τη Νομική. Εξάλλου, είχε ήδη οχυρώσει αριστοτεχνικά την πόρτα, χρησιμοποιώντας θρανία και πάγκους για αντιστηρίγματα, έτσι ώστε όταν έσπρωχναν προς τα μέσα για να μπουν, να συναντήσουν τη μέγιστη αντίσταση. Μόνο τρεις μέρες μετά το τέλος της κατάληψης, παρακολουθώντας τα συνεργεία επισκευών, ανακαλύψαμε με τρόμο ότι η πόρτα άνοιγε προς τα έξω, και ότι όλη η οχύρωση θα σωριαζόταν στο πεζοδρόμιο.
 η συνέχεια στο βιβλίο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: