6.4.11

"ο σύντροφος Πολύφημος και η μισή αλήθεια". Του Θανάση Καρτερού

 Δύο απο τις συνολικά ενενηντατέσσερις απολαυστικές “ιστορίες τσέπης για όσους επιμένουν”, που περιέχονται στο βιβλίο του Θανάση Καρτερού, “ο σύντροφος Πολύφημος και η μισή αλήθεια”, που κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις Καστανιώτη. Παρουσίαση του βιβλίου έγινε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο Public.

Ιστορία
Είστε βέβαιος ότι εσείς και οι σύντροφοι σας πραγματικά γράψατε ιστορία; ρώτησαν τον σύντροφο Πολύφημο.
Γι αυτό είμαι βέβαιος, απάντησε. Εκείνο για το οποίο δεν είμαι βέβαιος είναι αν εγώ και οι σύντροφοι μου πραγματικά διαβάσαμε ιστορία.

Η αλήθεια είναι πάντοτε επαναστατική
Αφού διακηρύσσουμε ότι η αλήθεια είναι πάντοτε επαναστατική, τότε γιατί κρύβουμε πράγματα ή τα παρουσιάζουμε έτσι ώστε να συσκοτίζεται η αλήθεια; ρώτησε κάποτε ένας ανήσυχος συνάδελφος του σε εφημερίδα του Κινήματος τον άπειρο σύντροφο Πολύφημο.

Μα το ίδιο κάνουν και οι αντίπαλοι με τους οποίους βρισκόμαστε σε ανειρήνευτη πάλη, τον καθησύχασε εκείνος. Δεν μπορούμε να τους δίνουμε όπλα για να μας πολεμήσουν και στο κάτω κάτω, μπορεί η αλήθεια να είναι πάντοτε επαναστατική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η δημοσιοποίηση της είναι πάντοτε επαναστατική. Η αλήθεια της επανάστασης πάει ένα βήμα πιο μπροστά απο την επανάσταση της αλήθειας.
Αφού διακηρύσσατε ότι η αλήθεια είναι πάντοτε επαναστατική, πως μπορούσατε όχι μόνο να την κρύβετε με διάφορους τρόπους, αλλά και να μην επαναστατείτε γι αυτό; ρώτησε ένας ανήσυχος δημοσιογράφος σε εφημερίδα του Κινήματος τον έμπειρο σύντροφο Πολύφημο, πολλά χρόνια μετά.
Μπορώ να επικαλεστώ πολλά και πολύ λογικά επιχειρήματα, απάντησε εκείνος, αλλά αναρωτιέμαι γιατί η ερώτησή σου αναφέρεται στο παρελθόν. Έπαψε η αλήθεια να είναι πάντοτε επαναστατική; Ή η επανάσταση της αλήθειας ξεπέρασε επιτέλους την αλήθεια της επανάστασης και δεν το έχω αντιληφθεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: